Friday, September 28, 2012

Raspberry Pi Case


 i dont know whether you guys still remember this, or ever used this :D . But i found one at my house. the base box gave me an idea that i should build my raspberry pi's case around it. since the box is a little bigger than the raspi board, it simply provide me with an ample room to incorporate a 16x2 display into it. now i no longer need to plug it into my tv to get the ip address like before

everything is left in open air. with cable going on every side of the board

now it is much easier is my router somehow assign new ipAddress to my Raspberry Pi.

some more pics
routing the usb port to the back of the case. worst soldering ever. i dont know why my hand wont stop shaking while doing this.

 the board mount is made from scrap plastic leftover of my previous pc build. thanks to Mr. Epoxy for holding all the plastic pieces securely :D

[ last peek before it is closed for good.  the gpio>lcd cable are all soldered (got no time to test it on breadboard, i simply soldered it directly)  lol!

Wednesday, September 12, 2012

Raspberry Pi

Huih lama suda xpost kt cni...

Hari ni nk citer pasal Raspberry Pi ni.. Punya la lama menunggu last dpt jugak beli nih..
Tuk pengetahuan semua, Raspberry Pi ni lebih krg mcm komputer yg complete jgk la, ada processor n ram sume atas board tu jd tinggal nk beli sdcard je nk suh dia run.

Takat ni aku ada beberapa idea tuk Raspberry Pi nih, n sume da siap setup and running 24/7..

1. Samba Server = share media yg ada dlm ext hard disk
2. XBMC = media player, gpu mende ni boleh tahan. Boleh play 1080p video
3. torrent downloader/seeder.

ape yg buat aku impressed sgt ngan mende ni adalah dia punya power consumption. Ada user yg report ckp mende ni consume ~2watts. so kalau tmbah external hdd(2.5watt) tu adalah kot dlm ~5watt. Tuk perbandingan, normal light bulb fluorescent skrang ni secara average nye guna dlm 26-36watt, so kira mende ni sgt la jimat letrik. PC = 20-30watt klu xde "load" mcm game. klu main game sng2 je cecah 200-300 watt.

CPU : Broadcom 700 MHz 
GPU : VideoCore IV 250MHz
RAM : 256Mb
Connector : HDMIx1, RCAx1, 3.55mm Audio jack, Ethernet, USB2.0x2, mini usb(power), sd card reader. 

                                                  Booting Raspbian(based on Debian Linux)
   Tpi Raspberry Pi ni bukan tuk semua lapisan masyrakat, di sebabkn processor yg slow tu, nk run desktop environment (lxde) akn buat dia sgt lmbb. i'm talking about when you click, you need to wait another 5sec for an app to load. So, jalan terbaik adalah operate Raspberry Pi ni dari command line interface CLI . xde la nk "drag n drop" "click2 here n there" "pinch to zoom", everything is done via text input from user.

Bg yg nak beli, anda boleh la dptkn kt di sini dgn harga RM111. Company Element 14 ni boleh respect la, aku bayar thru Maybank2U pastu update payment around 3ptg(lambat), tpi tnpa di sangka2 brg smpai keesokan harinya pkul 11 pg. cepat! Ada company kdg2 klu lmbt update payment dia ship out je hari seterusnya.