Saturday, December 26, 2009

Dumyat

0 comments
gamba sume ahli Smart Circle(usrah)

Here the long journey of 6695km of the Nile river has ended: Dammieta/Dumyat..
itu la yg terpahat kt batu bersurat belakang gambar ktorg nih tpi aku da translate tuk memudahkn sume pembaca phm tulisan yg berbelit2 kt blakang(
sebenarnyer translation die kt belah blkang batu bersurat 2)

Inilah Dumyat/Dumyatah.. tempat ni xde la jadi tempat tumpuan pelancong tapi secare ikhlas dari hati aku tempat ni patut dijadikan tempat wajib tuk bwk pelancong2 Melayu yg dtg ke bumi mesir nih. nk tau sebab pe?
KERANG..

seriously, bersepah kerang kt tepi pantai 2, dan yg terbaeknyer org arab lgsg xmkn mende ni.. ntah la nape? sedap kowt kerang.. die punye extreme xde nafsu nk makan smpai xtau nme kerang dlm bhse arab.. sengal juge arab ni, aku xmkn gak kure2, tpi aku bley je bgtau nme beberapa jenis kure2 yg feymes, slah satunyer yg slalu kte tgk dlm Dragonball(tok guru kure2)..

kerang2 ni sume nyer yg jenis yg
hygienic, bersih n xde selut cm yg kt Malaysia...tpi yg tension nyer dorg mkn pasir lak.. bile aku pegi dekat n sentuh jer Mr kerang die trus ttup mulut bersama2 pasir yg ade kt kwasan 2..hampeh.

Kwsan perumahan Dumyat ni mmg aku akui yg terbaik kt mesir ni, sumenyer bgunan yg terancang n bukan cm kt Zagazig, mane2 ade tnh kosong ade jer org wat rumah or tmpat smpah.. Dumyat ni buley la disamakan ngan Putrajaya fasa 1(promote kampung aku plak) :-) ..yg lain nyer kt situ xde bgunan pntadbiran. rumah2 kt situ aku percaye milik taukeh2 kapal kowt, lawa sgt uma kt situ kompem org kaye punyer.

Gmba kt mule2 dlm pos ni adalah kt Ro' Shuuba.. kepala api/ rumah api.. tmpat ni muara Sg Nil ke laut mediteranean, katenyer tmpat ni pertemuan 2 laut, laut merah n mediteranean xnmpak sgt pown. sebelum smpai kt muara 2 ade beberapa view yg lawa, stok2 cm kt venice gak la, jz tolak bhgian tiang buat tmbat bot tuh.

2 jela kut yg bley aku ceritakan buat mase ni...Salam.

Thanks to Ustz Rosdi@Abe cuz bwk ktorg g Dumyat

Tuesday, December 22, 2009

Sheeba..Souq, Soul

0 comments
Dari kiri, Aku, tgah/atas Hanif, kanan mak cik arab

La' la'(tak-tak)
kabir-kabir(bg la aku hok beso2 skek)

AA, ao ao da(ho ho hok tu la yg aku nok)

Lepak r mak cik oi
ko nk byk mane ni?
samak kabir la' helwa(ikang beso2 mane manis)
(Dengan plastik yg da penuh)
Kaman2(nk lagi)
pergh!
sabo jela seluk tgn dlm bekas 2.


Aku ngan hanif dgn penuh redha seluk lg ktorg dlm bekas ikan keli 2, cri la ikan keli lg tuk mak cik arab ni.. aih, tension aku.. die ingt aku keje kt ctu ker ape. siap order n memilih nk yg besa plak 2. klu ikut saiz malaysia, ikan yg aku tgkap tu da saiz XL da tpi die still xnk, nk yg kabir lg XXL la kut. nasib baik wujud dlm bekas 2 ikan yg ckup GERGASI tuk nafsu die. haiz... mggu lepas bdk2 nk pegi siap ade mak cik mane ntah tlong tgkapkn, mggu aku sendri plak yg kene tgkap + dgn tlong tgkap tuk org lain skali.. patut nyer tuan kedai bg aku diskaun, da la pagi2 time musim sejuk.. cm celup tgn dalam ais jer la.. da penat2 tgkap untuk dia, ttbe jer bley plak die pgg plastik 2 longgar2 last2 terlepas keli gergasi yg ktorg tgkap sblum ni tuk, die jenuh cri blik.. last2 jumpe gak.

Pape pun Alhamdulillah, tiada kecederaan dlm pembikinan video tuh kecuali pd ikan2 yg tertangkap.. Rekod Tangkapan bersama hanif hari ni=5 kilo lebey. 2 kilo tuk uma aku n hanif, 2 kilo yg dikirim bdk2 pompuan, 2 kilo lebey tuk mak cik arab 2.

Leh doe leh?(nape doe nape?

Tempat sayur2 pun sempat gak ktorg pegi, so sempat lah aku wat 1 sesi photoshoot untuk iklan Farmville aku.


Dulu sy budak kampung, membaca dan mengira pun xreti
tpi sekarang saya da maju..saya dah ade ladang besar,
... ANDA BILA LAGI? Mari la kawan2 kita sertai Farmville..

Saturday, December 19, 2009

Blackra1n

0 comments
Yesterday, after some serious study, I started to listen to music with my ipod touch as usual.. Out of nowhere while listening to the music I tap on the Cydia icon and the only thing happen is nothing. (my ipod touch just make dono). I tapped several times more but still with the same result. I tried a solution on youtbe but doesn't seems to work. My cydia crashed!!!

Without Cydia, a jailbroken ipod touch/iphone is nothing compared to the not yet-jailbroken devices out there. So I searched back the OS 3.1.2 firmware that I downloaded months ago in my flash drive and start restoring my ipod touch.

The only difference in this Jailbreaking process is it is really one-click process, no more DFU mode(hold both button for 20 sec then release 1 button then releaese the other one). entering DFU mode proved to be a tricky task for first timer, they usually didn't get the timing and confused wether they have entered the DFU mode and the most annoying thing happen is when they post threads on multiple forum with some sorts of standard whining title PLEEASE..PROBLEM!!. Thanks to Blackra1n

Steps:
1. Download the OS/firmware or whatever you want to called it. .ipsw
http://www.felixbruns.de/iPod/firmware/
then the jailbreak software (both mac and windows are supported)
http://blackra1n.com/

2.Restore wtih the OS/firmware.. go to itunes>click on your ipod/iphone>on the 1st tab click restore+shift so that it will prompt you where is the location of the .ipsw file. let itunes restore it

3.After itunes finished.close itunes and run Blackra1n.exe it will do the rest for you..

4.after the ipod/iphone rebooted blackra1n icon should appear.
5. tap on the Blackra1n icon and select cydia or both Cydia and Rock to be installed...then you can choose to uninstall the blackrain or just leave it there. I choose to leave it there. no big deal.

p/s: i'm not very sure about the baseband, so for iphone owner please do some research before performing these steps or you will probably loose the unlock

Tuesday, December 15, 2009

Mega Project (Project Dulab)

0 comments

2 almari atas 1 teksi... susa nk pecaye kn? hehehe.. 2 la pak arab, sumenyer buley. mule2 bncg ngan ustz nk sewa lori last2 time kt kedai tukang kayu 2, tukang kayu 2 ckp ngan teksi pun buley...ktorg layankn jer.. Dari kiri aku, Haikal, si tukang kayu(a'la kut nme die), si pemandu teksi (Rehab). sume proses ni hanya mengambil 3 mggu. asalnyer seminggu jer tpi aku ngan si tukang kayu asek membukrah (esok) kn diri jd la 3 mggu. Bkn xde almari kain, tpi mahal sgt E.G.P 280, xmmpu ktorg nk bli jd ktorg beralih kpd Projek Mega ni under codename (Project Dulab).

Project Dulab remained under complete secrecy during its development stages and still under secrecy even at the very last seconds before the "Dulabs unit" itself is delivered at our doorstep.

Si tukang kayu ni kantoi ngan ktorg, rupenyer die la pak arab yg slalu kaco aku n haikal time klas cz xnk amek almari yg die da siapkn..asek kol2, time amek almari(selepas 3 mggu) 2 die pun tnjuk la msg yg ktorg anta kt die yg berbunyi "spe ni?". tula lain kali jgn uji aku. wat keje xnk, asek nk minx duit jer. ha, amik ko mmg aku BUKRAH(esok) jela ngan ko.. tuk dpatkn harge termurah ktorg tepakse korbankan syelek cz syelek shj E.G.P 20. Harge almari:E.G.P 180

Rehab ni sibuk citer pasal sukan wusyu yg die blaja kt mane ntah.
Sampai jer kt uma die la yg tolong agkt almari2 2 naik smpai tgkt 3, kuat btul..
Harga service Rehab: E.G.P 10 termasuk upah angkat almari. sesame muslim katenye jd die x kisa sgt.

Projek Mega (Project Dulab) ni adalah projek MEGA aku haikal n hanif yg bukan dibawah seliaan/dibantu oleh Dewan Perwakilan Mahasiswa Zagazig (DPMZ), cbe la cri cop DPMZ kt almari ktorg, xkn jumpe punye.. hoho..da buley berdikari. kalau ada ahli DPMZ yg terbaca part ni, harap x tersinggung, kami cuma mahu cuba berdikari tiada niat lain.kami juga ingin berterima kasih kepada DPMZ kerana byk membantu dalam menjaga kebajikan ktrg dri mula ktorg kt cni..



Monday, December 14, 2009

Xckup la Bai...

3 comments

Peristiwa ni berlaku dlm 1st week aku kt Mesir ni.. time 2 aku nk g gamaah kowt, jd ktorg berempat brcdg nk naik trenko.. Rate asal 35 sen sorg, atau 3 org segenih (1 L.E). tp time 2 ktorg ade 4 org, blur n xtau nk byr brape. last2 ktorg cdg byr jer 1.25 L.E...

Knk2 Trenko : Mahattoh, Mahattoh, Mahattoh, kubri, Ziro'a, Ziro'a(menjerit smpai nk kuar anak tekak)
Kami :Gamaah?
Knk2 Trenko :Aa.. ta'al2
ktorg pun byr kt knk2 trenko yg agak berisi, n trenko pun jln..

Knk2 Trenko: )$#)%$)$^^(smbil tunjuk duit syiling 25 sen)
Aku : Apa pulak dah bdk ni ckp( wat dono jela)
Knk2 Trenko: @$#%#^%&*&*&^*(%*% (tnjuk duit syiling lg)
Kami : Ana Mush fahim * la sengal
Knk2 Trenko:#$#@%$^%&^&^&*&) Kli ni wat muke sial

time ni faiz da xkeruan akibat di pshyco oleh knk2 Trenko

Faiz : apa pulak ni,weh bg jela dia 2-3 kupang sat lg diam la 2 kut (Dlm loghat kedah)
Aku :LEpak r bro, bese r tuh arab, kecik2 lg da dilatih wat muke cm tuh..
wat dono jer.. ish bdk ni sepak kang..
Faiz :.................
diam tpi masih xkeruan

Pak Arab sebelah pintu pun ckp2 smbil hulur lg 25 sen kt knk2 trenko. knk2 trenko diam tpi mukanya masih sama, ketat gle...nk sumbat duit ketas 25 sen 2 pun xmuat.
Akhirnya smpai pun kt Gamaah..

"fuh! xgne punye budak asek wat muke jer, kecik2 lg da pndai wat muke, ade akedemi muke ker kt mesir ni?..hypertension aku"

Lepas sebulan++
xingt la sape yg bgtau ktorg klu naik 4 org kne byr 1.50 L.E..time 2 bru sedar ktorg yg slah..hahahaha... sedey gle klu aku yg jd knk trenko tersebut. da pencen kowt Knk2 trenko, xpanh nmpk da lepas kejadian 2.

Thanks to Pak Arab sebelah pintu
Dedicated to:
knk2 Trenko
Sorry little bro!! hahaha

Friday, December 11, 2009

1 comments
Suhu Zagazig pukul 11 pg td.
Matahari da tinggi tpi stil sejuk


Ni la suhu average kt Zagazig ni time musim sejuk.. Sejuk die mmg mengalahkn air cond yg diset ke 16'c. x ckup ngan tu, ade lak angin2 yg kuat tiup debu2 n sampah. Sape kate tnh arab & africa ni panas sepanjang thun? siap ade winter lg 2, even kt padang pasir yg ade pyramid 2 pun rse sejuk... Malaysia panas lg, jln sikit da berpeluh. Sini aku rse aman klu jln kaki blik kuliah, xde peluh lgsg wlaupun jln jauh.


Ni lak ramalan cuaca tuk 5 hari.

ikot ramalan cuace 2, suhu makin trun dlm sehari dua lg.. sabar jela, skunk ni aku cm bley thn lg..sehari dua lg? Grrr!!

Thursday, December 10, 2009

Fuhyoo!!

0 comments
Nape excited sgt? hoh hairan tpi cbe tgk gmba ni...


Ni gamba Universiti Al-Azhar cawangan Zagazig..

Gamba ni diambil time aku lepak2 kt rooftop Maof Tanta Adim (MTA).. Tenang tul time lepak2 kt atas smbil tgk org kerjakan sawah padi or gandum n melayan angin sepoi2 xreti bahase..sejukkk.. Terus lupe tekanan yg menekan aku dri pagi. Trase cm nk jer duduk situ smpai gelap tgk sunset yg sepatutnyer sebelah kanan gmba ni tpi xdpat amek gmba sunset cz takot jd gmba sillhouette(hilang detail universiti 2).

Wednesday, December 9, 2009

0 comments

My Flickr Photostream here
0 comments

To unlock Mafia Wars Bangkok users need to find few special loots in New York job tier..

1. Soldier - Asian Museum break-in
2. Enforcer - Smuggle Thai Gems
3. Hitman - Repel Yakuza

Now all I need to do is to wait for the passport. According to this page, the passport will be released on launch date but it is not clear whether it is in a form of search"able" loot or it is just given to all Mafia Wars user

The Triads and The Yakuza...

Monday, December 7, 2009

WOrst way to transmit video

0 comments

Perhaps the worst possible way to transmit video would be to send all individual pixel data in parallel. That’s exactly how [Gebhard Sengmüller's] parallel image device works. To be fair, this is an art piece called “A Parallel Image”

This is what you get when you try to transmit every pixel in parallel from the sensor to the output(2500 pixel). He uses 7500 m of wire to make the connection working in parallel. Its not hard too imagine how this thing work, every sensor are connected to a wire which is then connected to light bulb on the display unit. so, what the sensor pickup is transmitted through the wire and then converted into brightness of the corresponding bulb.

It is more or less a porno to the repairmen..


3 perkara yg perlu dijaga untuk membawa Islam

0 comments
Jamaah (universiti)
Jam'iah (persatuan)
Jami' (Masjid)

Mr Abe

0 comments
Mr Abe dtg uma

dtg sebab??

nk ajak aku pegi smart circle?

nk membuat amar makruf nahi mungkar?

saje2 sebab hobi die menziarah org?

Sunday, December 6, 2009

Pagi ini

0 comments

Bgun pkul 6.00 pg, bc physio....

6.++ pg cbe than mate tuk trus membaca..

6.58 pg habis sume mukasurat yg diamanahkn lecturer smlm

7.00 pg berehat sebentar(sebenarnya tido)..

8.30 pg terjaga, amir dlm toilet(abes la air panas 2)

8.44 pg aku tersedar paan helmi & syafiq pun same lmbt mcm aku

setiap bilik ade wakil yg xdpt hadir ke klas sbb bgn lmbt...
ingtkn nk jadikn rutin bru bgun awal n stadi tpi nmpk gayenye xbley.. :-)

come n see my dancing ASS

2 comments
smbil jln2 blk dri uma anip kt salam ktorg sempat singgah beberapa kedai tuk berfoya-foya.. smpai kt kedai ke dua amir sound suh cpt skit.." weh ceepat skit! punggung aku da menari-nari ni.." ktorg tgk la, mmg btul..punggung die menggeletar menahan sejuk...16'c kut time 2..hehhehe

Kosyari

0 comments
Masa: 3.++ ptg (hampir malam)
tempat: salam square, kedai kosyairi

time aku ngan amir tga tgk menu yg ditulis dlm bhsa ibunda aku tibe2
"owh macaroni daging habis"
"yg ada cuma kosyairi dging dan kosyairi ayam"

aku jz buley wat muke terkejut sikit
"bg kosyairi dging"

"mahu berapa?"
"2 kosyairi dging"

pak cik 2 pun wat la kosyairi tuh..
"Silakan sudah siap"
"mahu cili?"
huhuh orang malaysia dan indonesia suka cili..


Perbualan tdi 2 perbualan antara aku dan seorang lelaki berbgsa arab.. Percaye x?

Saturday, December 5, 2009

Betul ke tak, betul ke tak..tak ke betul

0 comments
hairan..betul ke aku tga amek medik skrang ni?
rase cm sempai jer aku bab2 stadi ni, klu tgk care aku stadi hahhaha..xtau la cmner nkk ckp. yg pasti aku kne stadi kuat lg.